15 Nisan 2012 Pazar

Sadece Beynimiz Mi Karar Veriyor?



Her ne kadar Zihinsel Pazarlama metodları bireylerin zihinlerindeki aktivitelerin hangi bölgelerde gerçekleştiğine bakarak “gerçek satınalma” kararlarını bulmaya ve bizi aydınlatmaya çalışsa da, kararlarımızı etkileyen sadece beynimiz değil. 

Öyle olsaydı tüm insanoğlu aynı karar kalıplarını uyardı. Cinsiyetimiz, yaşımız, hangi kültürden geldiğimiz ve atalarımızdan kalan miraslar bizleri etkileyen faktörler.
Konu ile ilgili en çarpıcı örneklerden biri Kore havayollarındaki durum.
Bildiğimiz üzere Havayolu en güvenli ulaşım yollarından biri. Nadir olarak gerçekleşen kazaların sebebi teknik arıza değilse ağırlıklı olarak Kaptan Pilotun verdiği hatalı bir kararı...

Yıllar önce, Kore havayollarının ortalamanın çok üzerinde kaza oranları ile karşı karşıya kalındığında yetkililer, yurtdışından danışmanlık firması ile anlaşıp konunun özüne inmeye çalışıyorlar.

Sonuçta, pilot ile yardımcı pilot arasındaki iletişimsizliğin hat safhada olduğu anlaşılıyor. Kore geleneklerine göre üstünüze bir şey söylemek son derece ayıp ve üst her zaman haklı ve genellikle üst altına sert davranıyor.

Bu sebeple yakıtın bittiğini bile anlatamayan yardımcı pilot, bu inanılması güç hikayler sonucunda kaderine razı oluyor.

Aynı şekilde şirketinizde de yöneticileri yanlış kararları alt veya aynı seviyedeki iş arkadaşları ile olan sağlıksız iletişime bağlı olabilir. Özellikle de günlük aksiyonda büyük rol oynayan orta-düzey yöneticilerin iletişim duvarlarının yıktığından emin olun.

Zihinsel pazarlama yöntemlerini de doğru hedef kitlenize, kültür, yaş ve cinsiyet farklarının ayırt ederek kullanmak için neler mümkün?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder