14 Mayıs 2012 Pazartesi

Obezite ve Zihnimiz


Bir Hamburger, beynimizi değiştirebilir mi?

Nature NeuroScience adlı kurumuna göre böyle bir durum mümkün!
2012’de yapılan araştırmada yüksek yağ oranlı yiyecekler yeni hücre oluşumuna ve obeziteye yol açıyor, ancak bu veriler bilimin test amaçlı kullandığı farelerde ispatlanmış bir durum..

Yüksek Yağ Oranlı Yiyecekler Beyni Değiştiriyor:

Araştırmada iki grup fare kullanıyor; normal bir diete tabi olanlar ve yüksek yağ oranlı yiyeceklere tabi olanlar. Bir ay sonra, yağlı yiyeceklere tabi olan farelerde “hypothalamus” adındaki metabolizmayı düzenleyen hücre topluluğunda 4 kat büyüme ortaya çıkıyor.

Peki yeni hücre doğumları (neurogenesis) obeziteye yol açıyor mu? Yeni oluşan fare hücrelerine ışınla etkisiz hale getirildiğinde, ışına maruz kalan farelerin çok daha az kilo aldığı ve çok daha enerjik ve aktif olduğu gözükmüş. Yani yağlı yiyeceklerle beslenenler bu yiyeceklere daha bağımlı hale gelip daha az hareket ederek de kilo almaya devam etmişler...

Diet, Obezite ve Beyin ile olan ilişkisi insana yeni ufuklar açıyor.
Ancak bu ilişki henüz tamamen ispatlanmadı. Bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.


Ancak şu da bir gerçek ki, herşey 'zihinde' bitiyor.

Birçok bilimadamı obezitenin beynimizdeki yiyeceğe karşı oluşan bağımlılıktan kaynaklandığını vurguluyor. 2012 yılında Amsterdam Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre uğraştırıcı zihinsel çalışmalar bağımlılık düzeyini azaltmakta. 
Daha az yeme üzerine yapılan zihinsel çalışmalar kişilerin hem az yemesine hem hafızalarının gelişmesini sağlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder