20 Mayıs 2012 Pazar

Ebeveynlik Beynimizi Nasıl Etkiliyor?


Hamilelik ve doğum sonrası dönem, hamile kadınların ve ebeveynlerin hayat tarzlarını belirliyor. Fakat beynimizde de belirleyici rol oynuyor mu? Bu dönem, beynimizde öğrenmeyi ve hafızamızı güçlendiren yeni sinaptik bağlantılar oluşturabiliyor.

Hamilelik hafızayı nasıl geliştiriyor?
Araştırmalar gösteriyor ki, bazı kadınsal hormonlar (oestradial ve progesterone) nöronlar arasındaki bağlantıları sağlayan dalları (dentrit) artıyor. Daha fazla dal, daha fazla nöron iletişimi demek.

1999’da dişi farelerde yapılan araştırmaya göre hamile olanların labirentte yiyecek bulma hızının yaklaşık üç kat arttığını ortaya çıkıyor. Ayrıca araştırmacılar hamile farelerin zihinlerini lokasyon bulmak, yavrularını korumak ve yiyecek bulmak gibi görevlerde daha iyi adapte ettiklerini kabul ediyorlar.

Ebeveynlik döneminde insan beyni nasıl değişiyor?
1999’da yapılan araştırma insanlar üzerinde test edilmese de ebeveynlerin bu dönemde nasıl etkilendiklerine dair çalışmalar var. 2003’de Biological Psychiatry tarafından yapılan çalışmada ebeveynlerin, çocuksuz olanlara kıyasla “çocuk sesine” karşı beyin aktivitelerinde farklılıklar gözlemlendi. Amygdala gibi duygusal sinyallerin işlendiği bölgeler ağlayan bir çocuğa karşı daha güçlü verirken, çocuksuz kişiler çocukların gülme sesine daha güçlü tepkiler vermiş.

İlginç olan bu gelişmelerin kişiden kişiye farklı derecelerde ortaya çıkması. Zihnimiz çevresel ve kalıtımsal etkenlerden dolayı farklı tepki verebiliyor.

Şimdi etrafınızdaki müthiş, “multitasking” ve duyarlı ebeveynleri, anne baba olduktan sonra “Sen çok değiştin yav!” dediğiniz arkadaşlarınızı gözlemleyebilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder