8 Ekim 2012 Pazartesi

Peace, Love, & Misunderstanding



Hayatdolu ve ilham verici bir film.

Filmin türkçesi "Barış, Sevgi ve Yanlış Anlamalar"
Barış ve sevgi olsa da, sağlıklı iletişimin önemi üzerine film, önyargısız, varsayımsız iletişim ve tabii ki aklımıza şu sorular geliyor filmi izlerken?

İlişkilerimiz bir savaş mı? Savaş olması için taraflar olması, kazanan ve kaybeden olmalı... ilişkilerimiz yenen ve yenilen, baskın ve ezilen ile mi ilgili?


Üç nesil bir arada olan hikayede özellikl anne-kız ilişkisi çok çarpıcı; anne doğa, sevgi ve barış odaklı, cinselliği özgürce yaşayan bir hippi; kız buna tepkisel olarak büyüyen, son derece rasyonel, ciddi, düzenli olan bir avukat...

Filmde müthiş replikler var:
"Bazen sanat hayat gibidir, doğru yola gitmediğini, nereye gittiği tam olarak bilmediğini düşünebilirsin. Ve bunu kabul etmek zorundasın çünkü dönüşüm o sırada gerçekleşecektir."
Bu cümleden sonra, anneanne yaptığı kalp heykelinin son haline karar verir; Kalbin bir tarafı gözyaşı, diğer tarafı uçmaya hazırlanan bir çift kanat...

Hele bir de şu cümleden sonra yüzünüze bir darbe almış gibi oluyorsunuz.
"Çocuklar için ebeveynlerinin insan olduğunu kabul etmek zordur. Herkes gibi, kusurlu oldukları yanlar vardır."

Son olarak ana temalar biri de yaşamımızda kendimize yüklediğimiz sorumluluklar ve yükler... Fimlde yükler bağladığımız kum torbaları ile benzetme yapılarak anlatılmış.
Uçmayan balonlar değil, onlara bağladığımız ağırlık torbaları, bırakın balonları uçsun!

Filmin kadosu ise popüler olmasa da çok usta oyunculardan kurulu.
Hippi anne Grace rolünde Jane Fonda, yetmiş yaşındaki güzelliği ve performansı ile kendine hayran oluyorsunuz. 1989'dan sonra 2005 yılında sinema dönen Fonda, özellikle Georgia Rule fimlinde de benzer bir  rolde keyif veriyor.
Diane rolündeki Catherine Keener ilk defa Being John Malkovich filminde dikkatimi çekti; ilginç bir tarzı olan Keener'ı 8MM ve S1m0ne gibi filmlerden hatırlayabilirsiniz.

Evin kızı Zoe karakterini canlandıran yirmiüç yaşındaki Elizabeth Olsen geleceğin Scarlett Johansson'u olma yolunda ilerliyor. Bundan sonraki filmi Red Light'da daha az rolü olmasına rağmen Robert de Niro ile aynı seti paylaştı Elizabeth.


Ebeveyn olmak zor, ama anneanne/dede ile çocukların arasında ilişki çok entresan ve büyülü... Bu ilişkinin kurulmasına izin vermek, onları yanlız bırakabilmek çok önemli...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder