1 Aralık 2012 Cumartesi

Hope Springs (Aşk Yeniden)



Evliliğinizi değiştirebilir misiniz?
Toplumumuzu oluşturan en temel birim olan aileyi oluşturan evliliklerimiz hayal ettiğimiz gibi mi?
Bir çok evlilik veya ilişki temel inançlarımızın kurbanı mı oluyor?
“Aşk bir süre sonra biter, ilişki de biter... Aşk diye bir şey yok. Çocuk olduktan sonra romantizm biter. Artık benim için hayat çocuklarım. Erkek adam aldatır. Bizim çocuklar, bizim evlilik farklı. Artık herşey bitti. Hiçbir şey eskisi gibi olmaz. Bir süre sonra evlilikten ne bekliyorsun? Aman, inceldiği yerden kopsun!”

Sonra ne mi oluyor?
Ülkemizde, her evlenen beş çiften biri boşanıyor ve boşanmaların % 40,2’si evliliğin “ilk beş yılı” içinde gerçekleşiyor. Kalan dört çift de bu film deki mi yaşıyor?

‘Aşk Yeniden’ filmi evliliklerinde sorunlar yaşayan bir çiftin hikayesini konu alıyor.
Filmin kahramaları Kay ve Arnold, otuz yıllık evliliklerinin ardından, duygularını, cinselliği, romatizmi paylaşmayan ve dolayısıyla ‘hayatı’ paylaşmayan bir çift haline gelmişlerdir.
Arnold kendi rutin hayatında tepkisiz ve umutsuzdur. Kay ile kendi kendine çabalar ama sonuç alamaz. Uzun süredir ayrı odalarda uyumaktadırlar. 


Evlilikleri için,
“Tek başıma yaşasam, seninle olduğumdan daha az yanlız olurdum.” diye duygularını dile getirir.
Her şeye rağmen Kay, evliliğini geri istemektedir.
Bir terapiye katılmaya kocasını ikna eder ve olaylar gelişir.
Evlilikleri yeşertmenin ilk temeli “iletişim”. Genellikle yıllardır beraber olan çiftler varsayımlara dayanırlar. Birbirlerini çok iyi tanıdıkları için birbirleri hakkında da yeni ‘temel inançlar’ oluştururlar. Her insanın, her ilişkinin, her şeyin dinamik olduğunu ve değiştiğini unuturlar.
İlişkinin olumlu değişimi için çiftlerin her ikisinin de katılımcı olması gerekir. Diğer bir genel tutum ise her birey kendisinin hoşuna gidecek şeyleri yapma eylemi. Sevginin Beş Dili adlı kitapta çok güzel bir test var; eşinizin nelerden hoşlandığını öğrenip ona göre doğru hamleler yapılabilir.

Önemli olan son konu ise harekete geçmek istemek ve yapmak!
Değişiklik yapmak, küçük süprizler yapmak, seyahat etmek, dokunmak, hediye almak, gülümsemek, onu anlamak (çözüm bulmak değil, sadece anlamak)...
Zaman ayırmak, ne hissediyorsanız içinize atmadan o anda çözmek, küs veya kırgın uyumamak...
İçten olmak...
Sevmek bir eylemdir, sevin...


Mutlu evlilikler için önerilen diğer bir kitap ise Hayat Boyu Flört. Öğrenmenin ve yapmanın sonu olmamalı. Bu kitaplar evlilik öncesinde de okunabilir...

Filme dönecek olursak, üç Oscar ödüllü Merly Streep’i yaşlandıkça daha çok beğenir oldum. Yine Oscar kazanan Tommy Lee Jones da müthiş bir tecrübe. Psikolog rolündeki Steve Carrel az ama öz bir performası ile renk katmış.
Yönetmen, David Frankel’i The Big Year, Marley and Me, The Devil Wears Prada gibi keyifli filmlerden hatırlayabilirsiniz. Bu filmlerdeki oyuncu seçimlerine bakıldığında flaş isimlerden ziyade usta oyunculara ağırlık verildiği görülüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder