23 Kasım 2012 Cuma

Rüyalarımızı Öğrenme Sürecinde Kullanabilir miyiz?



Rüyalar diyarı çoğu zaman semboller, bilinçaltından gelen dürtüler ve korkular ile bağdaştırılmıştır.  Uyku araştırmacıları rüyaların derinine inmek için bir çok çalışma gerçekleştiriyor.

MIT’deki Nöro Bilimadamı Matthew Wilson göre düşüncelerimizin yapısı ve içeriği ile rüyalarımızın yapısı ve içeriği doğrudan ilgilidir. Sanki aynı fabrikadan çıkmış gibi olarak betimlemektedir. Onun çalışmaları öğrendiklerimiz ve hafızamızla rüyalarımız arasındaki bağı araştırıyor.

Rüyalar beynin bilinçli deneyimleri üzerinde çalışmasına imkan veriyor. Rüyalar sırasında beynimiz gün içindekine benzer bir şekilde içdünyamızın geçmişi, geleceği ve diğer yönleri hakkında incelemeler yapıyor. Rüyalarımızdan aklımızda kalanlar, içdünyamızın tezahürüdür.
Ne hatırlıyorsak, bu rüyalarımızın sonuçlarıdır. 



Rüyalar bize mesaj mı veriyor?

Hayat dolu rüyalar genellikle rEm uykusu sırasında oluyor. Bu gözlerin oynadığı evre. Ancak rEm dışı uyku sırasındaki rüyalar daha bölük pörçük gerçekleşiyor. Matthew Wilson çalışmasında rEm dışı uyku evresine odaklanıyor. 
Bu araştırmalar gösteriyor ki, rüyalar insanların öğrenmesine katkıda bulunuyor. 

Current Biology dergisinin Nisan 2010’daki aratışmasında rEm dışı uykusu evresi rüyalarında saatler önce oynadıkları labirent oyununu görenlerin görmeyenlere göre daha hızlı ilerleme kaydettiği belirlenmiş. rEm uykusunda da aynı etkiler geçerliymiş.

Zihnin sadece tek bir oyuna odaklanmayıp, daha önceki deneyimlerle de bu oyunu birleştirmesi mümkün. Zihin genellikle oyun bile olsa bir anlam arayışındadır. Rüyalarda, labirentler gerçektir, veya labirentte başka ayak izleri vardır...



Gelecekte, bilim bize rüyalarımızı hızlı ve etkili bir öğrenme methodu olarak kullanmamıza imkan sağlayacak mı bilemiyoruz ancak rüyalarla ilgili araştırmalardan çıkan tam yedi tane ilginç sonuç var:

1. Rüyalarımızın bir anlamı var ve bize bir mesaj veriyor.
Ancak rüya tabir etmek o kadar da kolay değil.
2. Eğer çok büyük şiddet içerikli kabuslar görülüyorsa, bu bir nöroloji hastalığı uyarısı olabilir. Nöroloğa başvurulması tavsiye ediliyor.



3. Gece kuşu olanlar daha fazla kabus görüyor.
Düzenli uyku saatleri öneriliyor.

4. Rüyalarımız bulmaca çözmemizi sağlıyor. 
Zihin yarım kalan problemleri çözmeye devam ediyor.

5. Erkekler daha fazla cinsellikle ilgili rüyalar görüyorlar.
Erkek beyni ile kadın beyni arasındaki hormonel farklardan kaynaklanıyor.

6. Video Oyuncuları, rüyalarını da oyun gibi kontrol edebiliyor.
Oyundaki yeteneklerini rüya içinde de kullanabiliyorlar.

7. Olumlu rüyalarınız sizi rahatlabiliyor.
Kaliteli uyku uymakla rüyayı bir çeşit meditasyon olarak kullanabiliyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder