16 Kasım 2012 Cuma

Umudunu Kaybetme



"Sadece, her şeye karşılık ortaya kendisini sürebilen bir kişi, tüm varlığıyla değişmeye çalışan ve isteyen biri başarabilir."

Tanrılar Okulu kitabından bu alıntı ile 'Umudunu Kaybetme' filmindeki Chris Gardner'in gerçek hayat hikayesi ile yakından ilgili...



Chris Gardner, 1954 doğumlu, bir çocuklu bir satıcıdır. Satmaya çalıştığı tarayıcı ile başarılı olamayan Chris, ona daha fazla dayanamayan sevgilisi tarafından terk edilir ve çocuğu ile tek başına kalır. Chris pes etmez. Bir gün, bir Ferrari'den inen adama ne iş yaptığını sorar ve Borsacı olduğunu öğrenir. Borsacı olmayı kafasına koyak. Çok fazla aday olmasına rağmen başvuru yapar. 

Eğitimi, tecrübesi ve çevresi yoktur...

Israrla karar mercilerindeki kişiler ile iletişim kurmaya çalışır. Hatta iş görüşmesine yüzü başı boyalı ve gömleksiz gider. Yine de öz-güveninden bir şey kaybetmez ve durumu açıklar.

Mülakat yapan kişi sorar:
"İş görüşmesine gömleksiz gelen biri nasıl işe girebilir?"
Şöyle cevap verir:
"Çok iyi bir pantolon giymesi gerekir."

Bu cevaptan ve Chris'den etkilenen heyet, ücretsiz de olsa deneme sürecine alırlar. Diğer adaylar ile yarışma halinde olan Chris, her gece yatacak bir yer ararken, bir de çocuğu ile ilgilenmesi gerekmektedir. Bu sebeple daha verimli olmak adına işte su içmez, hatta tuvalete bile gitmez...



1981'de tam zamanlı bir çalışan olur, 1987'de kendi firmasını kurar, 2006'da milyon dolarlar karşılığında şirketini satar ve CEO olarak çalışmaya devam eder. Ayrıca, eğitime katkıda olacak birçok Sosyal Sorumluluk Projesinde rol almaktadır.

Bugün Chris, Michael Jordan'dan satın alıdğı bir Ferrari'si var, ve arkasında "NOT MJ (Michael Jodan değil) yazıyor.

Oğluna şu öğütte bulunur:
"Hayalinin peşinden koşmanı engelleyecek biri olursa onu dinleme, bu ben olsam bile. Bir hayalin var, git ve onu al!"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder