16 Aralık 2012 Pazar

The Hobbit: An Unexpected Journey



Bilbo Baggins: “Ben... Ben hayatımda hiç bir zaman bir kılıç kullanmadım.”
Gandalf: “Umarım hiç kullanmazsın. Ama eğer kullanırsan, unutma: gerçek cesaret ne zaman bir can alacağını bilmek değil, ne zaman birinin canını kurtaracağını bilmektir.”


Ne zaman sivri şapkalı bir büyücü görsem, yüzüme bir gülümse, içime bir huzur, yüreğime umut doluyor. İnsanlığın ve evrenin bilgeliğini, iyiliğini ve gücünü simgeliyor sanki. Bu büyücü hepimizin bildiği Gandalf’dan başkası değil ...  

Peter Jackson yine yapacağını yapmış. Her zamanki gibi Aralık ayında müthiş bir yeni yıl hediyesi hazırlamış, şimdiden önümüzdeki iki yılın hediyesi hazır. Serinin ikinci ve üçüncü filmleri 2013 ve 2014 yıllarının Aralık ayında vizyona girecek.


J.R.R. Tokien’in “The Hobbit” adlı kitabından olağanüstü katkılarla bir üçleme, Lord of or Rings’den 60 yıl öncesini konu alıyor. Gandafl dışındaki büyücülerin varlığını, Bilbo’nun Gollum’la tanışması ve yüzükle buluşmasını, Cücelerin neden Elf’lerden hoşlaşmadığını  görüyoruz.
Orta dünyanın haritasını bilmeyen kalmamıştır, Bilbo ve Frodo’nun memleketi Shire'ı, Elf’lerin şehir Rivendell'i ve yeni yerleri de görme fırsatınınz var; filmin müziğine ismini veren Yanlız Dağ (Lonely Mountain) gibi...
Cüceler, (gerçi Hobitlerin yanında pek cüce gibi durmuyorlar...) kralları Thorin’in liderliğinde bir maceraya çıkarlar. Yanlarında da Gandalf ve Bilbo ile beraber...
Filmin devamı üç boyutlu olarak sinemalarda.


Yönetmen Peter Jackson’ın kariyeri Lord of the Rings ile 40 yaşında parladı. Serinin son film 11 Oscar ödülü alırken, kendisi en iyi yönetmen de dahil olmak üzere 3 Oscar ödülünün sahibi oldu.
Bu filmde de geçişler, kamera açıları, dönüşler, detaylar, müzikler, karakterler olağanüstü... Tempoda zaman zaman dursa da, bir anda tekrar hareket kazanan film 2 saat, 49 dakikadan sonra bile, insana ‘bu kadar mı?’ dedirttiriyor.


Oyuncu kadrosu ise çok uzun ve yazmakla bitmez...
Ancak Cate Blanchett, Galadriel rolü ile sahneye çıktığında koltuğunuzda sarsılıyorsunuz resmen.
Gandalf rolü ile hep ön planda olan 73 yaşındaki Ian McKellen müthiş bir performans sergiliyor.


Ayrıca filmde birçok yeni karakterler ve dolayısıyla yeni ve genç oyuncular var. Thorin rolündeki Richard Armitage, televizyon yapımlarından sinemaya geçiş yolunda çok önemli bir adım atmış oldu.
Ağırlıklı olarak komedi filmlerinde gördüğümüz İngiliz aktör Martin Freeman, Bilbo rolüne çok uymuş. 

Evet, filmin devamı için 2013 Aralık’a kadar bekleyeceğiz artık...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder