18 Mart 2014 Salı

One Chance


Malcolm Gladwell’in ünlü kitabı Outliers (Çizginin Dışındakiler-Bazı İnsanlar Neden Daha Başarılı Olur?) kitabında bir kuraldan bahseder: 
"Bir işte usta olmak için 10,000 saat süre harcamanız gerekir." 
Bu kadar süreyi hercarken severek ve gönülden yapıldığını eklerseniz bunun doğruluğunu araştırmaya başlayabilirsiniz. Her gün üç saat partik yaparsanız, yaklaşık 10 yıl sonra ustalaşmış oluyorsunuz. Bu da genellikle bir çok kişinin genç yaşlarda başladığı aktivitelerde nasıl başarılı olduğunun da ispatı...

İşin daha ilginç tarafı, ilk 2,000 saatten sonra bir işte gerçekten iyi oluyorsunuz. Bu 20-80 kuralına çok benziyor. %20 zaman size %80 derecede ustalık veriyor. Ancak orası nispeten çoğunluğun bulunduğu alan. Bu çoğu zaman bizi “Rahatlık Alanı”mızda  tutmaya yetecek kadar olabiliyor. Ancak iyi bir araba sürücü ile bir Formula 1 yarışçısı arasındaki farkı kalan %20’lik dilim belirliyor... Bunun için de kalan 8,000 saatlik süre...

Sadece çalışmak yeter mi?

Çorbaya sadece ‘içtenlik’ ve 'sevgi' katılması lezzeti değiştirecektir.


“One Chance” (Bir Şans) filmi hayatı boyunca Opera sanatçısı olmak isteyen Paul Potts’un gerçek öyküsü. Galler’de yaşayan bir ailenin tek oğludur Potts. Babası fabrka işçisi, annesi ev hanımıdır. Annesi destek olsa da babası Paul’un bu kadar Opera’ya düşkün olmasından biraz rahatsız olur ve onun da bir fabrika işçi olmasını ister.


Çevresi de Paul’e hiç iyi davranmaz, çünkü o gruba uymamaktadır. Galler’in fakir mahallesinde kimse Opera söylemez... Bu sebeptendir ki diğer çocuklar tarafından devamlı tartaklanır. Hayallerinin peşinden gitmeye karar veren Paul Venedik’te Opera eğitimi alır ancak özgüven eksikliğinden dolayı pes eder ve cep telefonu satıcısı olarak hayatını sürdürmeye başlar. 


2007 yılında 37 yaşındayken İngiltere’nin televizyondaki yetenek yarışmasına katılır... En sevdiği arya olan Nessun Dorma’yı söyler. (Üsteki videoda Paul'un ilk performansını izleyebilirsiniz.) Jüri üyesi şöyle söyler:
Elimizde elmasa dönüşmek üzere olan bir kömür var.

Paul daha sonra çıkardığı albüm “One Chance” rekor üzerine rekor kırar. O bile belki de bunun bir şans olduğunu düşünmektedir... Peki ya siz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder