25 Haziran 2014 Çarşamba

Kafan Güzel Mi?


İnsanlar tarihler boyunca kafalarını güzel yapmak için uğraşmışlar. Güzel ama bu ne demek?Kafanın güzel olması ne anlama geliyor? Türk dil kurumunda böyle bir deyim yok, buna en kelime “uçmak” olabilir...
Uçmak: Keyif verici veya uyuşturucu madde aldıktan sonra kendinden geçmek (TDK)
Kendinden geçmek ise bilinci işlemez olmak olarak açıklanıyor.
Sonuç olarak insanlar bilinçlerini kapatmak istiyorlar, bu da zihnin bilinçli kısım dediğimiz devamlı konuşan düşünceler üreten bilinçüstünün susması anlamına geliyor.

Tüm bu kafayı güzel yapan maddeler, alkol, bilinçsiz seks ve bazı ilaçların amacı düşüncelerden kurtulmak.



Kendimizi çok zeki ve farklı zannettiren düşünce kapasitesinden neden kurtulmak istiyoruz? Kafası güzel insanların çok yaratıcı olduklarını görebiliyoruz. Bunlar Jim Morrison veya Kurt Cobain de olabiliyor, Einstein veya Leonardo da Vinci de olabiliyor...

Bize hizmet etmeyen düşünceler geçmişi (deneyimlerimiz ve bilgilerimiz) kullanarak geleceği tahmin etmek için kullanır. Zihin yapısı gereği bizi hayatta tutmaya çalıştığı için devamlı gelecekle ilgili belirsizlikten dolayı endişe duyar ve geleceği mümkün mertebe kontrolü altına almaya çalışır. Bu da bizi bir süre sonra yormaya başlar ve kafamızın başka bir şekilde meşgul olmasını isteriz.

Aslında bunu isteyen bizim üst benliğimiz, kalbimiz veya ruhumuzdur.


An’da kalmanın üstadı Eckhart Tolle (Şimdinin Gücü) bunu şöyle açıklıyor:
“Ya düşüncelerin altına girersiniz ya da üstüne çıkarsınız.”
Dışarıdan aldıklarınla düşüncelerin altın girmekten kastı, yapay da olsa bir mutluluk, bir yaratcılık gelir insana ama sonrasındaki etkileri bağımlılıktır; hep daha fazlası istenir, beden yorulur, yorgunluk ve depresyon olasıdır.

İçten gelen “düşüncelerin üzerine çıkmak” nasıl olacak? Özümüzle nasıl bağlantılı olacağız? Kafamız güzel ama uyanık ve farkında olacağımız sağlıklı ve devamlı bir duruma nasıl ulaşacağız?
Dopamin, endorfin ve serotonin gibi hormonları nasıl doğal yolla salgılayacağız?


1.       Meditasyon
Bu düşüncelerin gelip gitmesine izin vererek, bir süre sonra zihnin kendiliğinden sakinleşmesini sağlamaktır. Bu gözler kapalı lotus pozisyonunda oturarak, derin bir kitaba konsantre olarak okumak, kendini vererek namaz kılmak, gözlemlemeden ayrıma gitmeden doğayla başbaşa olmak... Bunların hepsi zihninizi sakinleştirecek, o tek olana bağınızı artıracaktır.
Bu tip bir kafa güzelliğinde kontrol hala sizin elinizdedir, ne kadar meditasyon yapacağınız da. Bedeninize zarar vermediğiniz gibi, sağlınızda artacaktır; kan dolaşımı normale dönecek, stres seviyeniz azalacak...

2.       Nefes Almak
Unuttuğumuz doğal nefes almayı hatırlayabilir miyiz? Çocukların altıkları gibi göbekten sakin ama derin nefesler...
Aldığımız her tek nefes ayrı ayrı bizi şifalandırıyor, temizliyor ve yaşam enerjisi veriyor. Nefessiz beden ne  kadar canlı kalabiliyor? Nefes enejimizin (Chi veya Prana) kaynağı. Derin nefesler sayesinde muazzam bir bilinç  seviyesine çıkmak mümkün.
Derin nefesteki oksijen ile yine düşüncelerin üzerinde bir uçuşa geçebilirsiniz...


3.      Yoga Yapmak
Yoga birlik demek, evrensel anlamda “kim olduğunu” tecrübe etmeye başladığımız anlamına gelir. Başka anlamlar ve etiketlemeler yapmadığınızda, anlaşılacağı gibi Yoga sizi zihni gözlemleyebileceğiniz, bedeninizle bağ kurabileceğiniz bir yolculuk imkanı sunuyor. Yoga ile düşüncelerin üzerine çıkıp, hakikatin farkına varmak...


4.       Dans Etmek
Ruhunuza hitap edecek bir müzikle vücudunuzu dans eder gibi hareket etmek sizi transa benzer bir hale sokacaktır. Zihninizi serbest bırakıp bedenin dilediği gibi hareket etmesine izin vermek burada önemli. Bu hareketler sayesinde normal şartlarda hücum edecek adrenalin ve endorfin yerine bedeninizde serotonin hormonu salgılanacak, bu da kafanızı güzelleştirecektir.


5.       Bilinçli Cinsellik
Normal cinsellik sırasında uçtuğunuzu düşünebilirsiniz. Ancak bunun sebebi anlık da olsa düşüncelerimizden, oluşturduğumuz kimlikten bir anlık da olsa kurtulmuş olmak mı, yoksa karşındaki ilahi varlıkla bedenlerin ve dolayısıyla öz benliklerin birleşmesi mi?
Aciliyet, şiddet, arzu  mu hakim? Yoksa hisler, doyum, sakinlik mi var? Farkındalık dolu, kendi ve karşıdaki bedeni, ruhu hissettiğiniz bir cinsellikten aldığınız doyum farklı, uzun ve enerji verici olacaktır...


Tüm bunlara uygun, yumuşak, özellikle sözsüz müzikler destek olacaktır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder