11 Ekim 2015 Pazar

Fearless


Uçak korkusu olan Max Klein, uçak kazasından bir çizik ile kurtulur. Artık hiç bir şeyden korkmaz. Çileğe olan alerjisi bile geçmiştir... Kendini Tanrı gibi hissetmeye başlar...

Bazen çok büyük olaylardan sonra bir şekilde aydınlanan ve ölmeden önce ölümle burun buruna gelen insanlar olmuştur. Ancak bunu her türlü tehlikeye maruz kalan kişiler ile karıştırmamak gerekir. İnsan beyninin temel görevi bedeni hayatta tutmaktır. Beynimizin en eski kısmı, sürüngen beyni yaklaşık 5 milyon yıl önce evrimleşmiş kısmıdır. Bir tehlike karşısında ya kaçma ya da savaşma tepkisi verir. Kaçma, korku duygusu ile ilişkiliyken, savaşma öfke duygusu ile ilişkilidir. Bu açıdan bakarsanız korku ve öfke bizi hayatta tutan iki duygudur. Bir üçüncü doğal tepki daha vardır... Beden kaçamayacağı veya savaşamayacağı bir durumda donar. Aslında beden tam enerji ile şarj olmasına rağmen, beyin donma sinyali gönderir. Bunun birkaç sebebi vardır; öncelikle mevcut acıyı en aza indirir ve böylece daha soğukkanlı bir hal alabiliriz. İkincisi ise, tehdit eğer başka bir canlı ise bu durum onun dikkatini dağıtabilir ve kaçmak için bir an yakalanabilir. Örnek olarak bir ceylan ölü gibi yere düşer ve ilk fırsatta kaçmayı dener.


Donma deneyiminin en ilginç noktası, bedenin enerji dolu bir halde iken bedenin donup kalmasıdır... Yani hala bedende atılmayan bir enerji kalır. Bu enerji hayvanlar tüm bedenleri ile titreyerek atarlar. Sadece insanlarda sonradan gelişen Neo korteksimiz duruma bir anlam veremez, ona göre tehlike geçmiştir. Bazen ya tamamen unutmayı tercih eder, bazen de donma deneyiminden dolayı da fazla bir duygu hissetmediği için daha sonra kendini çok cesur sanmaya başlar.

Korkusuzluğu da devam eder... Ancak olan bir aydınlanma değil, disosiyasyon’dur. Yani kişi tam olarak bedenlenemez... Bu sebepten dolayı duygusuzlaşır ve yaşadığını hissetmek için hayatını tehlikeye atacak durumları yaşamaya veya aşırı uç etkinlikler yapma eğilime girer. Kısa bir süre de olsa kendini tekrar canlı hisseder.
Bu tip karakterleri anlamak kolay olmaz. Sakin görünürler, travmaları tetiklendiğinde ise aniden fazla aktive olurlar ve bir süre sonra panikleyip tekrar aynı duruma geri dönerler. 


Peter Levine’nın Kaplanı Uyandırmak kitabında travma ile ilgili detaylar ve neler yapılması gerektiği kabaca anlatılıyor.

Peter Weir’ın yönettiği Fearless filmi böyle bir kişinin yaşadıklarını çok güzel anlatıyor. 13 yaşında babasının ölümüne şahit olan Max Klein kazdan sonra tamamen değişir ve uçak kazasında çocuğunu kaybeden Carla ile yakınlaşmaya başlarlar. Baş rollerde Jeff Bridges, Isabella Rosellini ve Rosie Perez’in olduğu filmde daha bir çok başarılı oyuncu bulunuyor.

“Eskiden kabileler halinde yaşardık. Eğer kabilenin başına bir felaket gelse; bir volkan patlaması, deprem, büyük bir sel... Ateşin etrafına oturur ve bu olay konuşulurdu. Ölüm hikayeleri, yıkım, kaçış ve kurtuluşlar...”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder